Abe Tetsushi


Magyar Kendo, Iaido és Jodo Szövetség szakmai igazgatója
Kendo kyoshi 7. dan
Magyar-Japán Kendo Klub

1964-ben született japánban, Yamanashi megye Kofu városában. 1972-ben kezdett kendo-t tanulni, melyet általános és középiskolai tanulmányi alatt is folytatott. A középiskolai évek alatt ismerkedett meg mesterével Maruoe Tetsuo-val. Mivel ekkorra már eltökélt szándéka volt, hogy magas szintű kendo tanár legyen, mestere javaslatára a Nemzetközi Budo egyetemet választotta. Itt 1988-ban kezdte meg tanulmányait a testnevelési kar budo szakán. Diplomáját is itt szerezte, dolgozata címe: A "Sugjó" (szellemi és testi gyakorlás) értéke a modern Budóban.
Az egyetem elvégzése után középiskolai tanárként tevékenykedett, állása mellett posztgraduális képzésben vett részt a Tsukuba Egyetem Testnevelési Kutató Tanszék Testnevelési Elmélet szakán. Itt Budo elméletet tanult. Diploma munkája: Az Edo-kori kenjutsu ryuhá-k elmélkedései a győzelemről és a vereségről. 1988-tól a Tsukuba Egyetem Kendo klubjának segédedzője volt.
1992-ben jelentkezett a Japán Külügyminisztérium pályázatára, így került Magyarországra, mint a Japán Külföldi Önkéntes Szolgálat (JOCV) delegáltja. Feladatául a Magyar Kendo Szövetség szakmai irányítását kapta. 1994-óta a Magyar Kendo Szövetség Technikai Igazgatója. 1995-ben önkéntesi megbízatása lejárt és visszautazott hazájába. Egy újabb sikeres pályázat segítségével még abban az évben visszatérhetett Magyarországra és a Veszprémi Egyetem a Veszprémi Egyetem Tanárképző Karának Testnevelés Tanszékén, mint adjunktus kezdett el dolgozni.
1998 szeptemberében költözött vissza Budapestre, és a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán kezdett el tanítani, mint docens, ahol a mai napig oktat - budó történelmet és elméletet, budó kutatást, valamint japán nyelvet és kultúrát.
A Magyar-Japán Kendo Klub alapítója, jelenleg kendo kyoshi 7. dan fokozattal rendelkezik.