Magyar Kendo, Iaido és Jodo
Szövetség

Bp. 1073. Dob utca 80. I./12.
mobil: +36 20 460 2565
tel./fax: +36 1 342 0034
e-mail: office@kendo.hu

EKB 2017

Új bajnokot avattak Japánban

A hagyományoknak megfelelően november 3-án rendezték Tokióban, a jubileumi 60. Össz Japán Egyéni Kendo Bajnokságot.

A Nippon Budokanban megrendezett versenyen összesen 64 vívó vehet részt, megyénként a legjobb versenyzők indulhatnak a bajnokságon. Tokióból három fő, a nagyobb megyékből két fő, a kisebb területű megyékből pedig egy fő juthat a legjobb 64 közé. Az 1953 óta megrendezésre kerülő verseny egyenes kieséses rendszerben zajlik.

Az idei mezőnyben két kétszeres japán bajnok is bejutott a legjobb négy közé, azonban a trófeát végül Kiwada Daiki, az Osaka megye 34 éves, 6. danos versenyzője nyerte el. Kiwada korábban kétszer indult Japán Bajnokságon, eddigi legjobb eredménye egy harmadik hely volt, azonban 2009-ben és 2012-ben is a japán kendo válogatott tagja lehetett.

Kiwada az elődöntőben a kétszeres japán bajnok, friss világbajnok Takanabe Susumu-t győzte le egy kote vágással (érdekesség, hogy a helyszíni tudósító véleménye szerint az elmúlt két évben ez az ippon lehetett az egyetlen, amit Takanabe elszenvedett). A mérkőzés hátralévő részében Takanabe hiába volt kezdeményezőbb, a mérkőzést Kiwada nyerte.

Az osakai versenyzőre a döntőben a szintén kétszeres japán bajnok, Uchimura Ryoichi várt, aki az elődöntőben Amishiro Tadakatsu-t győzte le egy do-val. A végső küzdelem során talán a közönség is a népszerűbb és agresszívabban támadó Uchimura győzelmére tippelt, azonban Kiwada kézben tartotta a mérkőzést és nem szalasztotta el a nagy lehetőséget. A mérkőzés nyolcadik percének környékén egy debana-kote vágással lepte meg ellenfelét, mely a győztes ippont jelentette.

2012-ben tehát sem Takanabe, sem Uchimura nem tudta megszerezni harmadik bajnoki címét, pedig mindketten közel álltak hozzá. A jubileumi Össz Japán Bajnokságon új bajnokot avattak, Kiwada Daiki személyében.

Végeredmény:
I. Kiwada Daiki (Osaka , 34 éves, Renshi 6. dan, rendőr, 3. részvétel)
II. Uchimura Ryoichi (Tokyo, 32 éves, Renshi 6. dan, rendőr, 7. részvétel)
III. Takanabe Susumu (Kanagawa, 36 éves, Renshi 6. dan, rendőr, 10.)
III. Amishiro Tadakatsu (Hyogo, 32 éves, 6. dan, rendőr, 4. részvétel)

Videó a döntőről (Uchimura piros – Kiwada fehér).

A versenyről a Kendo-World stábja on-line beszámolót készített.

Bánáti Zsombor

(Fotó: Kendo-World.com, All Japan Kendo Federation)