Magyar Kendo, Iaido és Jodo
Szövetség

Bp. 1073. Dob utca 80. I./12.
mobil: +36 20 460 2565
tel./fax: +36 1 342 0034
e-mail: office@kendo.hu

EKB 2017

Svéd - Magyar Edzőtábor – nem csak svédekkel és magyarokkal

A Magyar Kendo Válogatott a hétvégén első alkalommal tartott közös edzőtábort a svéd nemzeti csapattal. Az közös tréningből 10 nemzet részvételével fémjelzett "összeurópai" tapasztalatgyűjtés lett, mely egyedülálló és remélhetőleg egy hosszú, gyümölcsöző folyamat első sikeres lépése. Szegőfi Ákos, a Főnix Kendo és Iado Klub válogatott tagja foglalta össze élményeit az edzőtáborral kapcsolatban.

"Emlékszem mennyire meglepődtem mikor először hallottam Abe mestertől, hogy a svéd kendo csapat közös edzőtáborozásra kérte fel a magyar válogatottat a 2014-es felkészülési időszakban. Az edzőtábor kezdeti koncepciója az utána eltelt pár hónap során különleges változáson ment keresztül, ami talán a berlini Európa-bajnokságnak volt köszönhető. Egy olyan ötlet kezdett körvonalazódni, ami kicsit közelebb hozza a csapatokat egymáshoz, hogy jobban megismerjük azokat, akikkel jó esetben évente egyszer, ha találkozunk és versenyzünk.

Ennek érdekében a Magyar Kendo Válogatott kissé formabontó módon tette közzé a felhívását: minden nemzeti válogatott tagot meghívott az edzőtáborba akit csak érdekelt a kezdeményezés, ráadásul az eseményt ingyenesen hirdette meg. A felhívás annak rendje és módja szerint kikerült a Válogatott facebook-profiljára, és az elkövetkezendő napokban gyakorlatilag felrobbant a postaládánk.

A napsütéses szombat reggel a terembe érkezve eltartott volna egy darabig, míg az ember összeszámolja a különböző zekkeneket, úgyhogy segítek, összesen tíz különböző nemzet válogatott tagjai tiszteltek meg minket látogatásukkal. A megnyitó és a szokásos köszöntések enyhén megilletődött hangulatban folytak, mivel egészen addig a pontig, míg mindannyian felsorakoztunk, nem igazán éreztük át saját kísérletünk sikerességét.

Igen, kísérletnek nevezem, mert előttünk Magyarországon még senki nem csinált ilyen jellegű eseményt. Kísérlet volt, melynek során kiderítettük, hogy az európai kendósok igenis kaphatóak egy baráti kendózásra velünk, nagyon lelkesek, sőt mi több, az edzések befejeztével folytatást követelnek a jövőben. Talán azt lehetne mondani, hogy ez valahol érthető is, ha egy olyan sikeres csapatról van szó, mint a Magyar Kendo Válogatott, azonban ha jobban belegondolunk, a sikerességnek nem feltétlenül kellene azt jelentenie, hogy a csapatunk képes mobilizálni tíz nemzet válogatott tagjait. Az edzőtábor sikere azért is meglepő, mert az ilyen jellegű eseményeknek, legyen az verseny vagy közös edzés, hagyományosan van egy olyan pár éves felfutási ideje, amíg a résztvevők „ráveszik magukat”, hogy meglátogassák azt. Ezt a pár éves periódust levágva ez a legelső alkalom kapásból nagy tömeget volt képes összehozni.

A vívások a magyar csapat számára (az elvárt módon) jól sikerültek, és az esemény egyben arra is jó volt, hogy feltárjanak hiányosságokat, hibákat, amiket még ki lehet javítani az áprilisi Európa-bajnokságig. Természetesen az edzőtábor nem csak az európai kendós közösség szorosabbá kovácsolása miatt volt hasznos, hanem a saját, és a többi csapat felkészülésének szempontjából is.

A vívások közül kiemelendő az ötfős junior csapat (Komjáti Krisztián, Terbe Patrik, Lé Hoang Anh, Komjáti Tamás és Lukács Marcell) teljesítménye, akiknek nem egyszer felnőtt férfi válogatott tagok ellen sikerült győzniük. Ha a csapatvívások végén lett volna Fighting Spirit Díj, azt egészen biztosan ők kapják.

Természetesen a vívások alatt nem igazán tudtunk beszélgetni a külföldi csapattagokkal, de erre kiváló lehetőség volt a minden nagyobb kendós esemény végén kötelező jelleggel megtartott Sayonara Party. Általánosságban elmondható, hogy külföldi kendós barátaink nagyon jó ötletnek tartották a közös edzés ilyen új, kicsit talán kötetlenebb formáját, valamint megtudtuk azt is, hogy a magyar csapat tavalyi kampánytevékenysége, amellyel támogatást gyűjtött a berlini EB-re, rájuk is inspiráló hatással volt. Ez nyilvánvaló jelzés arra nézve, hogy más országok csapatai is hasonló problémákkal küszködnek szerte Európában, másrészt jelzi a Magyar Kendo Válogatott európai kendóban elfoglalt egyfajta precedensteremtő szerepét, amihez a többi ország csapatai igazodni tudnak.

Külön ki kell emelni, hogy ez felelősség, amelyet a Válogatott nem direkt, vagy előre eltervezett módon vett magára, hanem a magyar kendo fejlődése jutott el arra a szintre, hogy más országok is felnéznek ránk, edzést kérnek tőlünk, vagy akár utánoznak minket. Lehet, hogy ez az edzőtábor csupán egy kis csepp a tengerben, mégis képes lehet arra, hogy az elszórtan élő, de a kendót szenvedélyesen művelő közösséget kicsit egységbe kovácsolja, így a jövőben akár közösen, egy álláspontot képviselve nézhetünk szembe olyan problémákkal, amelyek mindannyiunkat érintenek – például egy berlini EB-hez hasonló esetben.

Azt hiszem, a vasárnapi edzés végére mindenki úgy érezte, eleget vívott ezen a hétvégén. Az edzőtábor lezárása viszont felvet néhány fontos kérdést, amire egyelőre még mi sem tudjuk a választ, csak sejtjük: lesz-e jövőre folytatás? Kumi Sato sensei, a svéd delegáció edzője, a tábor lezárásakor kifejezte abbéli reményét, hogy az esemény jövőre, még több válogatott tag részvételével megismétlődik. Úgy tűnik, a sikeres kísérlet egyben egy új feladatot is adott a Válogatott tagjainak, egy nemzetközi kendós találkozó és edzés lebonyolításának képében. Örömmel vállaljuk!"

Fotó: www.facebook.com/hungariankendoteam