Magyar Kendo, Iaido és Jodo
Szövetség

Bp. 1073. Dob utca 80. I./12.
mobil: +36 20 460 2565
tel./fax: +36 1 342 0034
e-mail: office@kendo.hu

EKB 2017

Shogai Kendo Tábor - Erdélyi Gábor beszámolója

Erdélyi Gábor a hétvégén megrendezett harmadik Shogai Kendo Táboron szerzett élményeit, tapasztalatait osztotta meg velünk.

“Az izzadság a kendo kincse”
/ismeretlen szerző/

Shogai kendo avagy kendo egy életen át

Idén harmadik alkalommal szervezte meg a Magyar Kendo, Iaido és Jodo Szövetség a Shogai elnevezésű táborát. Az alapkoncepció az, hogy a tábor azon kendósok számára biztosítson gyakorlási lehetőséget, akik a kendót, mint a japán kultúra részét szeretnék gyakorolni egész életük során. A hagyományokhoz híven Ota mester vezette a tábort. Ota mester kyoshi 8. dan-os mester, a tokiói Kokushikan Egyetem kendo professzora.

Ebben az évben is 30 főben volt maximalizálva a tábor létszáma, hogy Ota mester mindenkinek személyesen is tanácsokat tudjon adni.
A pénteki edzésen, alapmozgás, és vívás gyakorlása volt, majd vizsga módon tachiai nevű gyakorlás. Mindenki a dan fokozatának megfelelően számot kapott, a mester így azonosította a gyakorlókat. A vívások után külön személyre szabva kaphattunk tanácsot.

Szombaton délelőtt kendo előadást hallhattunk, ami a kendo szellemiségéről szólt. A vívás és a technikák kivitelezésének magasabb szintjét tanulhattuk elméletben. Szombaton délután men, kote, do, és tsuki alapmozgást tanulhattunk a délelőtti elméletre alapozva. Ezt követően különböző technikákat gyakoroltunk, amik az említett alapokra épültek, majd ji geikoztunk.

Vasárnap délelőtt kirikaeshi gyakorlást követően megint tachiai gyakorlás volt, ami után ismét személyes tanácsokat kaptunk, majd kb. 40 percet szabadon vívhattunk.

Röviden elmesélve ez történt a Shogai táborban. Azonban van pár dolog, amit szeretnék megemlíteni, ami szerintem ugyanolyan fontos volt a hétvégén.

Ez egy kíváló gyakorlási lehetőség, ahova elutazva, mindenki a saját kendójával foglalkozhat, fejlesztheti azt, és olyan tanításokban részesül, amit a következő évben vagy akár években, meghatározhatja kendója fejlődését. Nagyon nagy lehetőség, abból az aspektusból nézve, hogy egy kyoshi 8. danos mester személyesen foglalkozik velünk. Ilyen Japánban is nagyon ritka. A kendo őshazájában az emberek több száz kilométert utaznak azért, hogy 2 percet vívhassanak ilyen szintű mesterekkel, mint Ota mester, de mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy helybe jön, és tanít minket. Akik ott voltak érzékelhették, hogy nem is akárhogyan.

Azért jó ez a fajta tanítási módszer, mert általában, ha elutazunk egy táborba, bárhova a világban, csak általános tanításokat kapunk. Ez természetesen nem az oktatók hibája, hanem nincs rá lehetőség abban a rövid időben mindenkivel külön foglalkozni, hiszen sok a résztvevő. Itt a shogai táborban szerencsére nem így van. Olyan kendót tanulhatunk, amit életünk végéig, akár 80-90 éves korunkig gyakorolhatunk. Ezt el kell sajátítani, meg kell tanulni.

Japánban, Kyotóban minden évben megrendezik a Kyoto Taikai nevű kendo fesztivált. Ezen a fesztiválon, renshi 6. dan rangnál magasabb fokozattal rendelkező kendósok vehetnek részt. A harmadik nap a több ezer résztvevő a hanshi 8. danosok vívásait várja a legjobban. Az utolsó vívások minden évben idősebb kendósok hajtják végre. Az idén 90 év körül volt mindkét vívó. Ha rákeresünk a vívásukra az interneten, akkor nagyon energikus vívást láthatunk. Ehhez a kendóhoz vezető utat mutatta meg nekünk Ota mester az idei shogai táboron is.

A résztvevők nagy része itt Magyarországon klubvezető, aki az otthoni edzéseken nem nagyon tud csak a saját kendójával foglalkozni, így számunkra azért is fantasztikus lehetőség volt, mert itt megtehettük azt, amire máskor nincs nagyon lehetőségünk. Elutazunk egy távoli helyre, jelen esetben Répáshutára, ahol három napon keresztül csak a kendóval lehet foglalkozni, minden mást ki lehet kapcsolni. Ez is nagy előnye ennek a tábornak.

Örömmel tapasztaltam, hogy olyanok is jelentkeztek, akik 2. vagy 3. dan fokozattal rendelkeznek és ők is szeretnének shogai kendót gyakorolni. Ők már megértették, hogy a kendo fejlesztéséhez, a kendo minőségének fejlesztéséhez elengedhetetlen ez a fajta gyakorlás. És a minőségen van a hangsúly, hiszen csak ekkor fog fejlődni a kendónk.
Meg kell jegyeznem azt is, hogy hallottam olyan visszajelzést, még az első illetve a második Shogai tábort követően, hogy “nekem nem adott semmit a tábor”, vagy “otthon is tudok kirikaeshizni, ezért nem kell idejönnöm” és olyat is aki azt mondta, hogy a mester “nem tanított semmilyen titkos, új technikát”. Nagyon sajnálom azokat akik ezt mondták. Azokat akik azt állították, hogy nem kaptak semmit. Sajnálom őket, hiszen ők nem értették a tanítást, nem értették, nem értik a kendo gyakorlás lényegét.

Szerencsére nekem egész kendós életem alatt nagyszerű mestereim voltak, olyanok akik rengeteget tanítottak nekem. Amikor elkezd valaki kendózni, választ egy mestert magának. Japánban és a világ több országában ez egyszerű, mert sok dojo van, és sok mester. Itt ez nehezebb, mert jobb esetben a városunkban van egy dojo. Azonban tanulni mindenhol lehet, és mindenhol lehet fejleszteni kendónk minőségét. A mesterek egy ideig “fogják” a kezünket kendónk tanulásakor, megtanítják az alapot és elindítanak a kendo útján. Amikor elértünk egy szintet, akkor viszont már nálunk van a döntés, hogy merre felé milyen úton haladunk. Nekünk kell eldönteni, hogy mit fogadunk meg a mesterek tanításából és mit használunk fel saját kendónk fejlesztéséhez. Ha jól tanultuk meg az alapokat, akkor jól fogunk dönteni és megfelelő lesz a kendónk minősége. Ez a minőség csak tőlünk függ, attól, hogy mit hol és hogyan tanulunk meg. Ehhez is megfelelő tanítást kaphattunk a shogai táboron.

Örömteli volt az is, hogy 2-3 klub kivételével, mindegyik magyarországi kendo klub képviseltette magát, bizonyítva azt, hogy a magyar kendósok nyitottak a kendo minőségének fejlesztésre. Remélem azon klubok, akik nem voltak ott, a jövőre nézve változtatnak hozzáállásukon és képviseltetik magukat az ilyen programokon is.
Végezetül szeretném megköszönni a Magyar Kendo, Iaido és Jodo Szövetségnek a szervezést, a Mushin Kendo Klubnak a terem biztosítását.

Köszönöm Ota mesternek a rengetek személyes tanítást, amit a hétvégén kaptam tőle!

Erdélyi Gábor
kendo renshi 6. dan