Magyar Kendo, Iaido és Jodo
Szövetség

Bp. 1073. Dob utca 80. I./12.
mobil: +36 20 460 2565
tel./fax: +36 1 342 0034
e-mail: office@kendo.hu

EKB 2017

Nemzetközi Budo Egyetem jubileum Bécsben

Február hónap fontos időpont a hazai kendós naptárban. A tokió Kokushikan Egyetem mellett egy másik japán iskola, a Nemzetközi Budo Egyetem küldöttsége is a térségben, egészen pontosan Bécsben tartja edzéseit az Osztrák Kendo Egyesülés jóvoltából. Ez szintén remek alkalom arra, hogy az európai kendósok – köztük a magyar kendókák - híres 8. danos mesterekkel és japán kendos diákokkal gyakoroljanak.

A Nemzetközi Budó Egyetem 1984-ben alakult Chiba megyében. Az egyetem elsődlegesen budo oktatókat és tanárokat képez, de eredményes versenyzők is kikerültek az egyetem falai közül, mint pl. napjaink egyik leghíresebb kendósa, Teramoto Shoji, aki 2007-ben Japán Bajnokságot, 2009-ben Világbajnokságot nyert. De az iskola vezetője Makita Minoru 8. danos mester is legendás alakja a kendónak, ő 1982-ben szerzett világbajnoki címet, felváltva alkalmazva a jodan és chudan alapállást. A japán diákok mellett rendszeresen fogad az egyetem külföldi hallgatókat, akik szintén nagy nevet szereztek már a nemzetközi kendo életben. Itt tanult többek között Sascha Schullcke, a német válogatott edzője, a szintén német nemzetiségű, Európa egyik legjobb jodan-os vívója, Hans-Peter Herr, a belgák kiválósága, Wesley Haeke vagy a svájci csapat kapitánya, Oscar Kimura.

Az egyetem idei bécsi látogatását egy kisebb megemlékezés zárta, hiszen immár 10 éve, hogy február hónapban a Nemzetközi Budo Egyetem az osztrák szövetségnél vendégeskedik. Az elmúlt évek munkáját azonban nem csak nyugati szomszédainknak, hanem a Magyar Kendo, Iaido és Jodo Szövetségnek is megköszönték a vendégek egy oklevéllel. Ez idő alatt folyamatosan nagy számú magyar kendóka vett részt ezeken a közös edzéseken, és a gyümölcsöző kapcsolat jóvoltából a válogatott felkészülését is segítették a japán vendégek versenyvívások formájában.

A Nemzetközi Budó Egyetem és a Magyar Kendo Szövetség közötti jó kapcsolat Abe Tetsuhi szakmai igazgatónak is köszönhető, hiszen Abe mester az egyetem diákja volt több éven keresztül. Több magyar kendós is tanulhatott az egyetemen, így pl Erdélyi Gábor vagy a már japánban élő Foki Miklós és Kurunczi Zoltán is. Hamarosan újabb magyar kendóka tölthet hosszabb időt a Budó Egyetemen Katona Péter (Bushido Kendo Klub) személyében.

Bánáti Zsombor

(Fotók: Kenshikan Vienna, Erdélyi Gábor)