Magyar Kendo, Iaido és Jodo
Szövetség

Bp. 1073. Dob utca 80. I./12.
mobil: +36 20 460 2565
tel./fax: +36 1 342 0034
e-mail: office@kendo.hu

EKB 2017

Kokushikan látogatás az Ippon Kendo Klubban

2015 februárjában ismét hazánkba látogatott a Japán Kokushikan Egyetem két tanára – Migita Shigeaki sensei (8. dan) és Kubo Yuuki sensei (6.dan), valamint az egyetem harmadik évfolyamos diákjai.

Abban a szerencsében részesültünk, hogy idén is vendégül láthattunk egy egyetemistát klubunkban – Nozawa Hisataka-t (kendo, 4. dan).

Minden évben a házunkban kapnak szállást a hozzánk érkező diákok, így volt ez most is. Ez azt jelenti, hogy non-stop együtt vagyunk vendégünkkel, velünk tölti a szabad idejét. Programokat szervezünk, beszélgetünk, játszunk és természetesen edzünk, amennyit csak lehet, hogy a lehető legtöbbet tudjuk megtanulni abból a kendoból, amit – mint leendő tanár - elhoz számunkra.

Idén Nozawa Hisataka személyében olyan diákot köszönthettünk, aki jól beszélt angolul. Ez nagyban megkönnyítette a kommunikációt. Esténként, az edzések után, egy jó vacsora mellett beszélgettünk a kendoról, a japán kultúráról, az itteni és ottani szokásokról, a diákéletről az egyetemen, természetesen az itthoni kendo életről is. Na és persze a Miyazaki mesékről, filmekről, zenékről.

Ki kell emelnem, hogy minden diák – aki nálunk lakik ebben a néhány napban – a barátunkként távozik. Azóta is levelezünk egymással, tudjuk, hogy mi van velük, hogyan élnek, hol dolgoznak.

De Hisataka különleges diák. Felkészült ránk, és csupa szeretet volt. Tudta, hogy gyerekes családhoz jön. A kisebbik lányunknak lufikkal készült, és minden alkalmat megragadott arra, hogy játszhasson vele. Hozott neki egy cicát, ami az egyik Miyazaki mesében van, és az óta is nagy becsben tartjuk.

Nagyobbik lányunknak valódi tusfestő készletet kapott, kalligráfiát festettünk és origamit hajtogattunk. Nagyon nagy élmény volt.

Cserébe kirándultunk, korcsolyáztunk és biliárdoztunk.

Vendégünknek igyekeztem kifejezetten magyar ételeket főzni, hogy ízelítőt kaphasson a – szerintem híres – magyar konyhából. A mákos guba aratta a legnagyobb sikert.

Az edzések során mindenkinek figyelmet szentelt, segített, magyarázott, javított és mosolygott. Igyekeztünk megfogadni és megtanulni azokat a dolgokat, amit elmondott. Nagyon jó az a módszer, ahogy tanárként dolgozott a gyakorlások során. Eddig mindig azt tapasztaltuk, hogy támogatva, „felemelve” tanítanak a japán diákok, és így volt ez most is. Ez nagyon pozitív élmény, különösen a gyerekek számára, akiknek fontos a pozitív visszajelzés, a dicséret, a bátorítás.

Tisztelem ezeket a diákokat, akik ide jönnek, hiszen a legtöbbjük még nem járt külföldön soha. Eljönnek egy idegen országba, ismeretlen emberekhez és csupán a kendo az, ami összeköt minket. Mindannyiunk számára jó tapasztalatszerzés, tanulás, és életre szóló barátságok kezdete.

Büszkén elmondhatom, hogy azt a visszajelzést kaptam, hogy jó vendéglátók vagyunk, szeretnek hozzánk jönni a diákok. Ezért is nagyon köszönjük ezt a lehetőséget és szeretettel várjuk a következő csapatot is.

Balázs Nikolett - Ippon Kendo Klub