Magyar Kendo, Iaido és Jodo
Szövetség

Bp. 1073. Dob utca 80. I./12.
mobil: +36 20 460 2565
tel./fax: +36 1 342 0034
e-mail: office@kendo.hu

EKB 2017

A kitűzött feladatokat elvégeztük - 27. Kendo Európa-bajnokság 2016, Macedónia

A magyar kendo válogatottat a macedonai Európa-bajnokságra edzőként Váradi Ábel, egykori válogatott tag készítette fel. A felkészülés előtt beszélgettünk a megújult keretről és a lehetőségekről.

- Mennyire ért váratlanul az edzői felkérés?
- Több évig voltam a válogatott csapat tagja, és nyolc éve edzek már utánpótlás korosztályú vívókat az MJKK-ban, illetve a junior válogatottban két versenyző - Kiss Balázs és Komjáti Tamás -, a felnőttben pedig a legifjabb versenyző, Komjáti Krisztián az általam edzett “alomból” került ki, ezért részben kézen fekvő megoldásnak tűnt a szövetség részéről, hogy rám gondoljanak. Korábban volt olyan elképzelés is, hogy játékos-edzőként vállalnám a munkát, de erre az EKF szabályrendszere nem ad lehetőséget. Tehát mondhatjuk, hogy egy folyamat eredménye, hogy most edzőként segítem a magyar kendo válogatott munkáját.

- Gyakorlatilag teljesen megújult a válogatott keret, és olyan meghatározó nevek nem szerepelnek, a férfiaknál, mint Dubi Sándor, Babos Gábor, Tóth Balázs, a nőknél pedig Bőviz Marinán és Kocsis Barbarán kívül mindenki új. Ez milyen plusz feladatokat jelentett?
- A férfi válogatott esetében éveken keresztül egyszerűbb volt a helyzet, hiszen egy klub, az SZJKK adott 4 embert a válogatottba, így a csapatösszetartás abból állt, hogy az új tagnak kellett megtanulni együttműködnie a többiekkel. Ezzel szemben most teljesen az alapoktól kell újraépíteni a csapatot, ami azért is komoly kihívás, mert a férfi válogatott jelen pillanatban nem egy masszív bázisból válogathat.

- Hogyan értékeled az elvégzett munkát?
- Többen vannak, akik először vettek részt válogatott felkészülésen, és úgy látom, nagyon sokat fejlődött mindenki. A kendo felkészüléssel párhuzamosan külön erőnléti program is szerepelt az idei repertoárban az elmúlt évekhez hasonlóan, amit szakmailag Tóth Balázs irányított. Balázs egyébként a sikeresen megpályázott Japán Állami Ösztöndíj feltételrendszere miatt sajnos idén nem tud versenyzőként részt venni az Európa-bajnokságon, de így mégiscsak tudta segíteni a csapatot. Összességében elmondhatom, hogy minden munkát elvégeztünk, most már a csapaton múlik, hogy milyen vívást mutatnak az Európa-bajnokságon.

- A férfiak esetében nagyon komoly színvonalú és nagyon eredményes csapat átalakulása után kell az új tagoknak bemutatkozniuk, átvenniük a stafétát. Hogyan lehet erre felkészülni?
- Az egyik legfontosabb feladatomnak tartom, hogy mindenki ki tudja hozni magából a maximumot, de ez nagyon nehéz akkor, amikor egy frissen összerakott válogatottal az előző időszak eredményei alapján nagyon magasak az elvárások. Azt kell megérteni és elfogadni, hogy a csapatépítés megindult, de egyszerűen még nincs mögötte az a mennyiségű szakmai munka, amely alapján a régi és az új csapat összemérhető lenne egymással. Az biztos, hogy az utánpótlás-nevelésre a jövőben komolyabb energiát kell fordítani, amennyiben nem akarjuk, hogy a mostanihoz hasonló vákuum alakuljon ki egy csapat megújulásánál.

- Az új csapatokkal szemben mik az elvárások, szerinted, mire számíthatunk?
- A junioroknál én aranyat várok egyéniben és csapatban is. A férfiaknál egyéniben vannak éremesélyes vívóink, a csapatban pedig nagyon sok minden függ a sorsolástól. Ha jó ágra kerülünk, akkor az első négy hely valamelyike sem lehetetlen cél. A nőknél Bővíz Marina már volt ezüstérmes, kétszer bronzérmes, úgyhogy neki is sikerülhet újra elcsípni egy érmes helyet. Mindent egybevetve úgy gondolom, a magyar kendo van olyan szinten, még ha részben új is a keret, hogy egy jó sorsolással a csapatok az első négybe jussanak.

Czifrik Balázs