Magyar Kendo, Iaido és Jodo
Szövetség

Bp. 1073. Dob utca 80. I./12.
mobil: +36 20 460 2565
tel./fax: +36 1 342 0034
e-mail: office@kendo.hu

EKB 2017

Kendo oktatás iskolai keretek között Hajdúnánáson

A közelmúltban a Magyar Kendo, Iaido és Jodo Szövetség rendkívül fontos lépést tett abban, hogy a népszerűsítse és elfogadtassa a japán vívást. Hajdúnánáson elindult a tanítása iskolai keretek között diákoknak és felnőtteknek egyaránt. Mihalik Hunor főtitkárral, a Program megvalósítójával beszélgettünk.

- Hogy merült fel, hogy iskolai keretek között történjen a kendo oktatás Hajdúnánáson?

Szólláth Tibor MKSZ-tagunk, aki egyben Hajdúnánás város polgármestere is, kereste meg szakmai igazgatónkat, Abe Tetsushit több, mint egy évvel ezelőtt azzal, hogy lenne e lehetőség japán kendo tanárt Hajdúnánásra hívni? Mivel akkoriban Japánban a profi kendo nehéz időszakot élt meg, a munkapiac telítettsége miatt még volt esély, hogy egy egyetemet végzős diák a külföldi tapasztalatával könnyeben kap majd állást otthon, de azóta a japán kormány bevezette a kötelező Budo oktatást az iskolákban, amivel a munkaerőpiac is átalakult. Így a japán kendo oktató meghívása egyelőre meghiúsult, de a Programot a városi köztestület megszavazta és Tibor is úgy gondolta, hogy már eleget várt ezzel, így jött a kérés egy hazai kendo tanár felvételére. Itt jöttem be én a képbe.

- Ha egy kicsit kitekintünk, milyen hagyományai vannak a kendo-világban az iskolai kendo oktatásnak?

Mint említettem, Japánban sokáig csak ajánlott, de idén már kötelező eleme lett a középszintű oktatásban a Budonak. Ugyanakkor a kendo ebből a szempontból is némi hátrányt élvez a talaj a felszerelések és eszközök beszerzése és anyagi terhei végett. Ezzel szemben judo vagy a karate csupán egy felsőt és egy nadrágot igényel. Európai szinten nem sokat hallottam ilyen jellegű kezdeményezésről. Ha van is, nem nagyon híresztelik. Pedig az igen nagy szó, ha ennek a nehezen érthető életmód-sportágnak sikerül az iskolai oktatási rendszerben részt vennie. Idehaza viszont már voltak és vannak elsősorban egyetemi szinten kendo oktatások. Például a Veszprémi Egyetemen, ahol Abe sensei tartott edzéseket, illetve még a ma is jár a kredit szám azoknak az egyetemistáknak, akiket Balogh sensei oktat az egyesületén belül. De ugyan ez a kreditrendszer volt a Semmelweis Orvostudományi Egyetem TF karán is, ahol szintén Abe sensei, illetve jómagam oktattam.

- Milyen előkészítő folyamatokat igényel ez a projekt?

Miután az MKSZ és Hajdúnánás önkormányzata megkötötte az együttműködési szerződést, elsősorban a költözésünk volt nagy erőpróba, ami őszintén szólva nehezebb volt és sokkal több kihívással járt, mint azt feleségemmel előzetesen gondoltuk. Utána a várost és létesítményvezetőket kellet megismernem, majd kidolgozni egy toborzói stratégiát a média, a sajtó és az iskolák együttműködésével. A felszerelési igényeket is fel kell előre mérnünk, hogy ne érjenek minket meglepetések. Ezen felül, pedig a saját edzéseimet sem szabadott elfelejtenem, amihez nagyban hozzájárult a miskolci Mushin Kendo Klub, akik rendszeresen jönnek a közös edzésekre, amik még egyelőre nem nyilvánosak, de mind testi mind szellemi szinten tartásomban meghatározóak.

- Milyen időtartamra szól a projekt?

Maga a Hajdúnánási Kendo Program nem egy határozott időre szól, hanem reményeink szerint egy hosszan tartó folyamat lesz. Az én kiküldetésem viszont egy évre szól, tehát 2014. szeptember 1-ig.

- Hogy épül fel az oktatás a gyakorlatban?

Mivel egyedül vagyok, így kezdő csoportok fognak indulni. Ez lesz a célja az első Toborzó Rendezvénynek is. Tulajdonképen addig, ameddig egy csoport együtt indul, akkor még a 8-20 év különbség se akkora gond, de ha ugyan ez a szórású létszám egyénileg jönne le, akkor abból senki nem jönne ki jól. Nekem is felőrlődnének az energiáim és az érdeklődök sem éreznék, hogy foglalkoznak velük. Ez pedig az egész programot veszélybe sodorná. Ezért mikor az első kezdőcsoport elindul - reményeink szerint október 8-án kedden - és eltelik legalább két hónap, majd ha minimum 6 fő érdeklődő megint lesz, akkor indulhat a 2. csoport és így tovább. Ezen felül pedig úgy kalkulálok, hogy legalább 6-8 hónapnak el kell telnie mire páncélosaink lesznek.

- Milyen tematika mentén halad az oktatás?

Mindenképpen ortodox kendót szeretnék átadni, hiszen én is ebben hiszek, ezt tanultam szinte egész életembe. Viszont a korkülönbségből adódóan másképp kell motiválni egy 10-11 éves egy tinédzsert és egy felnőttet. Érdekes egy műhelymunka lesz, azt mondhatom.

- Milyen korú és érdeklődési körű fiatalokat vártok, és hogy lehet a Programra jelentkezni?

Felsős iskolásoktól - 10-11 évesek - kezdve a szép korúakig bárkit szeretettel várok. Ami alapvetően két részre osztja a csoportot is, az egyik az iskolai kendo a másik pedig a városi kendo klub lenne idősebbeknek. A kezdőcsoportokba több csatornán is lehet jelentkezni, de a legpraktikusabb a facebook oldalunkon felvenni velünk a kapcsolatot és kitölteni egy "űrlapot".

- Várható más településeken is a kendo iskolai oktatása?

Egyelőre az a cél, hogy itt tegyünk le jó alapokat és legyen meg a mérhető hatása. Legyenek jobb jegyek, nagyobb szorgalom és aktív közösségi élet. Ha azt még mérni is tudjuk majd, akár pszichológiai és szociológia felmérőkkel, akkor már lesz valami konkrét a kezünkbe, ami más településeken, intézményekben is fontosnak tarthatnak.

Bánáti Zsombor