Magyar Kendo, Iaido és Jodo
Szövetség

Bp. 1073. Dob utca 80. I./12.
mobil: +36 20 460 2565
tel./fax: +36 1 342 0034
e-mail: office@kendo.hu

EKB 2017

Fogadás a bronzérmes válogatott tiszteletére

A XVI. Kendo Világbajnokságon Tokióban a Magyar Férfi Kendo Válogatott történelmi eredményt el, és két egymás utáni VB-n állhatott a dobogó harmadik fokára. Szeptember 18-án a csapat remek helytállásának tiszteletére fogadást adott a Magyar Kendo, Iaido és Jodo Szövetség a Danobius Hotel Aréna éttermében.

Az eseményen jelen volt Koszuge Dzsunicsi japán nagykövet, dr. Mészáros János, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, Dr. Téglásy György, az OSI Válogatott Kereteket Ellátó Szolgálat igazgatója, valamint a válogatott VB szereplésének főtámogatója, a Jövő Sportcsillagai Közhasznú Alapítvány képviselői.

Vadadi Zsolt, a Magyar Kendo, Iaido és Jodo Szövetség elnöke köszöntőjében méltatta a válogatott történelmi sikerét. "Szerencsésnek tartom magam, hogy a helyszínen láthattam azt a kimagasló teljesítményt, amit a fiúk nyújtottak. Azt a csapatmunkát, küzdőszellemet, ami jellemezte mindig is a magyar győzni akarást. Nekem is kijutott a gratulációkból, pedig az mind-mind annak az összmunkának szól, amit a versenyzők, edzőik, segítőik nyújtottak a VB három napja alatt, és természetesen az azt megelőző hosszú évekig tartó kemény és önfeláldozó munkának."

Az elnök visszaemlékezett az 1982 óta működő magyar kendo legjelentősebb mérföldköveire és az elmúlt 33 év legnagyobb sikereire.
Vadadi Zsolt rámutatott, hogy a budo harcművészetek sikere a több száz éves töretlen hagyományt tudta átemelni a globális kultúra részévé. A magyar kendósok valódi, élő, igazi kendót gyakorolnak, mely már nem függ nemzeti hovatartozástól. A rendszer generációkat tanít tiszteletre, rendre, fegyelemre, kitartásra, önfeláldozásra, példamutatásra és ennek a kulcsa a folytonosság.
"Ez a csapat kinőtte magát a magyar kendós társadalomból, közös erőfeszítésék eredményeként létezik a szervezet, a magyarországi kendo. Ők azok akik megvalósították mindannyiunk álmát. Köszönjük ezt nekik és edzőiknek." - zárta gondolatait az elnök.

Miután a csapat tagjai, Dubi Sándor, Dubi Attila, Babos Gábor, Tóth Balázs, Szegőfi Ákos (Schreiner Dávid nem lehetett jelen az eseményen), valamint a VB-n legjobb 16-ba jutó Bővíz Marina átvették a Szövetség ez alkalomból készített emlékplakettjeit, Dubi Sándor csapatkapitány köszönte meg a gratulációt.

"Mindenkinek köszönjük a csapat támogatását, bármilyen formában is érkezett hozzánk, legyen az szakmai, anyagi, vagy működésünket segítő egyéb munka. Köszönjük Abe Tetsushi mesternek és Ito Minoru mesternek azt a pontos, precíz, programozott és professzionális felkészülési folyamatot, mely megelőzte ezt a VB-t".
Dubi Sándor elmondása szerint a program egy általános felméréssel kezdődött melyből kiindulva személyre szabott heti edzéstereket kaptak a csapat tagjai, melyek gyakran nagyon keménynek bizonyultak, de a fejlődés napról-napra érezhetővé vált. Ennek a komoly programnak köszönhetően nem csak technikailag, hanem erőnlétben is sokat javultak a kendókák, mely rendkívül fontos egy ilyen hosszú tornán, ahol rendre erős ellenfelekkel találja magát szembe a versenyző.

"Természetesen a sok edzés, melyet minden alkalommal szimbolikusan 100 men-vágással kezdtünk, nem lett volna eredményes, ha nincs egy ilyen összetartó csapatunk. Mindent egymást segítve csináltunk végig kezdve a motivációs videóktól az olykor igazán megszenvedett edzésekig. Mentálisan semmi sem zavart meg minket" - mondta a bajnok.
A kapitány szavai zárásaként aláhúzta, ez az út, melyet most jár a csapat, jó, világos és eredményes. Ezt kell folytatni és a további sikerek sem maradhatnak el.

A Magyar Kendo Válogatott következő nemzetközi megmérettetése Európa-bajnokságon 2016-ban Macedóniában, Skopjéban lesz esedékes, majd 2017-ben már hazai környezetben, Budapesten szurkolhatunk a csapatért.

Bánáti Zsombor
Fotó: Budapest Főnix Kendo és Iadio Klub