Magyar Kendo, Iaido és Jodo
Szövetség

Bp. 1073. Dob utca 80. I./12.
mobil: +36 20 460 2565
tel./fax: +36 1 342 0034
e-mail: office@kendo.hu

EKB 2017

2012 Országos Egyéni Kendo Bajnokság eredményei

28. alkalommal került megrendezésre az Országos Egyéni Kendo Bajnokság, amely az idei kendo versenynaptár utolsó rendezvénye volt. Elmondhatjuk, hogy ez az a torna minden évben, ahol a hazai kendósok egész éves kemény munkája egy komoly hagyományokkal rendelkező versenyen teljessé válik.

Szombaton 91 versenyző hét különböző kategóriában indult a Budapest Főnix Kendo és Iaido Klub dojojában megrendezésre kerülő bajnokságon. Ha összehasonlítjuk a korábbi OEB eredményeket, valamint az ez évi rendezvények eredményeit az idei tabellákkal, láthatjuk, hogy minden versenykategóriában vannak olyan indulók, akik most is ott tudtak lenni a legjobbak között, csak úgy, mint korábban.

Ahogy azt záró beszédében Vadadi Zsolt elnök úr is elmondta, évről évre egyre magasabb színvonalú vívásokat láthatnak a nézők és a sok fiatal résztvevő nagyszerű szereplése reményteli képet fest a magyar kendo-utánpótlásról.

A férfi felnőtt kategóriában egyből mondhatnánk, hogy papírforma eredmény született, hiszen ismét a győrzámolyi Szigetközi Junior Kendo Klub versenyzői kerültek a legjobb négy közé kiegészülve a veszprémi Szabó Áronnal, akit Babos Gábor búcsúztatott az elődöntőben és került ezzel a fináléba. A másik ágon Király Norbert klubtársát, Dubi Attilát győzte le. A döntőbe így két válogatott került, akik egyaránt jól teljesítettek az év során, és a Világbajnokságon is kiemelkedően vívtak a magyar csapatban. A végső közdelem szoros versengést és kemény ütközetet hozott, azonban egy komolyabb fizikai kontaktust követően Babos higgadtabbnak bizonyult és győztes ipponnal felül múlta a tavalyi bajnok Király Norbertet.
A mezőnyből a dobogósok mellett Szegőfi Ákos emelkedett ki, aki végig ambiciózusan vívott, győzedelmeskedett a válogatott Váradi Ábel felett és csak egy nagyon kiélezett mérkőzésen veszített mérkőzést Király Norbert ellen.

Férfi felnőtt kategória

I. Babos Gábor – Szigetközi Junior Kendo Klub
II. Király Norbert - Szigetközi Junior Kendo Klub
III. Dubi Attila - Szigetközi Junior Kendo Klub
III. Szabó Áron – Bakony Kendo Klub
Fighting Spirit díj: Szegőfi Ákos - Budapest Főnix Kendo és Iaido Klub

A női kategóriában szintén a válogatott keret versenyzői teljesítettek a legjobban. Bővíz Marina, csak úgy, mint tavaly, nem hagyott kétséget afelől, hogy őt illeti a bajnoki cím. Mindegyik küzdelmet uralta, és végig nagy magabiztossággal versenyzett.

Női kategória

I. Bővíz Marina – Magyar-Japán Kendo Klub
II. Plecskó Edina - Magyar-Japán Kendo Klub
III. Czimbalmos Mercédesz – Mushin Kendo Klub
III. Molnár Eszter – Happu Fudo Kendo Klub
Fighting Spirit díj: Laukó Zsófia - Budapest Főnix Kendo és Iaido Klub

Junior versenykategóriában sem született meglepetés a végeredmény tekintetében. Megismétlődött a szeptemberi Junior Kupa döntője, hiszen ismét Tóth Bertalan és Komjáti Krisztián került össze, de a veszprémi versenyző ezúttal sokkal harcosabb volt, mint a Junior Kupa fináléjában. Látszott, hogy a két vívó nem először vív döntő küzdelmet egymással és nagy energiákat mutattak az utolsó mérkőzés során.

Junior kategória (16-17 éves korig)

I. Tóth Bertalan – Bakony Kendo Klub
II. Komjáti Krisztián - Magyar-Japán Kendo Klub
III. Kurucz Zoltán - Magyar-Japán Kendo Klub
III. Szemén Bence - Bakony Kendo Klub
Fighting Spirit díj: Le Hoang Anh - Magyar-Japán Kendo Klub

Gyermek kategóriában is, csak úgy, mint a junioroknál a szeptemberi kupa döntője ismétlődött meg, és ahogy az előzőnél, most is fordított eredményt hozott a versengés. Lukács Marcell ezen a bajnokságon sokkal összeszedettebb volt és legyőzte ellenfelét, az MJKK-s Komjáti Tamást.

Gyerek kategória (13-15 éves korig)

I. Lukács Marcell – Budapest Főnix Kendo és Iaido Klub
II. Komjáti Tamás - Magyar-Japán Kendo Klub
III. Dér Dániel – Viharsarok SE
III. Práth Balázs – Viharsarok SE
Fighting Spirit díj: Gamauf Gergő - Budapest Főnix Kendo és Iaido Klub

A kölyök kategória mezőnyét megfigyelve reményteljes létszám jött össze, hiszen négy poolban indulhattak a legifjabbak. Külön érdekesség volt, hogy Győrzámolyról hét fiatal is részt vett a versenyen. Ez mindenképp pozitív dolog a hazai kendo utánpótlást jövőjét tekintve.

Kölyök kategória (8-12 éves korig)

I. Pusztai Dávid - Magyar-Japán Kendo Klub
II. Kiviharju Vince - Szigetközi Junior Kendo Klub
III. Hausel Richárd – Mushin Kendo Klub
III. Kékesi Csaba - Fehérvár Kendo Klub
Fighting Spirit díj: Ajkai Máté - Szigetközi Junior Kendo Klub
Fighting Spirit díj: Németh Csanád - Szigetközi Junior Kendo Klub

Kyu kategóriában szintén megismétlődött a tavalyi végeredmény, így a veszprémi Szokodi Tamás végzett az első helyen. A tavalyi kihon kategória győztese, Korbély László most egy kategóriával feljebb, a döntőig küzdötte magát.

Kyu kategória (1 Kyu fokozattal rendelkezők)

I. Szokodi Tamás - Bakony Kendo Klub
II. Korbély László - Budapest Főnix Kendo és Iaido Klub
III. Lombeczki Viktor – Kihin Kendo Klub
III. Réder Attila – Szeged Kendo Klub
Fighting Spirit díj: Losonczi István – Mushin Kendo Klub

Kihon kategória

I. Varga Tamás - Budapest Főnix Kendo és Iaido Klub
II. Kiss Richárd - Fehérvár Kendo Klub
III. Kurkó Noémi - Budapest Főnix Kendo és Iaido Klub
III. Fang Simon – Magyar-Japán Kendo Klub
Fighting Spirit díj: Szadovszky András - Magyar-Japán Kendo Klub

A díjátadó ceremónia után Vadadi Zsolt hangsúlyozta az önkéntesség nélkülözhetetlenségét, és kiemelte, hogy a Szövetség által rendezett bajnokságok, kupák, nemzetközi versenyek és egyéb fontos események nem jöhetnének létre az önzetlen szervezők, segítők, és a háttérben dolgozók munkája nélkül. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kendo és maga a budo nem csak edzéslátogatásból és versenyzésből áll, hanem egy bizonyos szinten a köz szolgálatáról is szól. Ennek tényét minden kendót gyakorlónak szem előtt kell tartania.

Bánáti Zsombor