Budo gyakorlás töményen

Mihalik Hunor, a Magyar Kendo Szövetség főtitkára Sakai sensei meghívására utazott Japánba, hogy a Tsukuba Egyetem Budo Kutatással foglalkozó tanszékén tartson előadást. A megtisztelő konferenciafelkérés azonban időközben sok más programmal bővült.

– Egy hónapra utazol Japánba. A szakmai út azonban eléggé kibővült.

– Igen. Eredetileg Sakai sensei meghívására érkeztem Japánba, a Tsukuba Egyetem Budo Tanszékére. December 9-10-én nemzetközi konferencia lesz, amely témája a budo és az oktatás kapcsolata. A magyarországi tapasztalatokról tartok előadást.

– Elég hamar érkeztél, alig egy hónap múlva lesz csak az konferencia…

– Menetközben szerencsére más hivatalos ügy is előre haladt. Régóta elkezdődött egy folyamat a Testnevelési Egyetemen (TE), hogy a jövőben budo tanszéket indítson. Bár ez a találkozó még nem erről szól, de egy fontos mérföldkő az eddigi erőfeszítésünknek. Dr. Mocsai Lajos, a TE rektora és dr. Németh Endre, TE a Küzdősportok tanszékvezetője is a véletlen egybeesésnek köszönhetően most tesznek látogatást a Nemzetközi Budo Egyetemen (IBU), így az első lépéseknél én is ott lehetek, és segíthetek, hogy az együttműködés minél sikeresebb legyen.

– Akkor a köztes időben lesz lehetőséged a gyakorlásra is. A iaidot vagy a kendot helyezed a középpontba?

– Tényleg sok szerencsés véletlen alakította ezt az utat. Mivel a kendo 7. dan vizsgám időbeni aktív kivárása nyáron telt le, így jelentkeztem vizsgára is, amely november 28-án lesz a Tokio Budokanban. Így a kendo gyakorlása áll most a középpontban. A Tsukuba Egyetemem 3 napot, a Nemzetközi Budó Egyetemen 10 napot, utána pedig majdnem egy hetet a Kokushikan Egyetemen töltök, ahol házigazdám Ota sensei lesz. Az is a külön öröm számomra, hogy megnézhetem Abe sensei 8. dan vizsgáját is, amelyre november 30-án kerül sor. A vizsga után Abe senseijel közösen Oszakában meglátogatjuk Kibe mestert. Egyszóval tényleg nem fogok unatkozni.

– Nem titok, hogy nemcsak szakami téren, de a magánéletedben is komoly változások előtt állsz.

– A feleségemmel babát várunk, és nagyon hálás vagyok neki, hogy mögöttem áll és támogat annak ellenére, hogy a nyolcadik hónapban járunk. Egy biztos, a novemberem izgalmas hónap lesz, de a december viszont minden fáradozásért és lemondásért kárpótolni fog.

Czifrik Balázs

MKSZ Naptár

2022 július

hét ked sze csü pén szo vas
1
2
3
4
5
  • 03. Erzsébet Táborok, Zánka
6
7
8
9
10
11
12
  • 04. Erzsébet Táborok, Zánka
13
14
15
16
17
18
  • IKCY -U25 Tábor
  • IKCY -U25 Tábor
19
  • IKCY -U25 Tábor
  • 05. Erzsébet Táborok, Zánka
20
  • IKCY -U25 Tábor
21
22
23
  • HKC Hunkupa és Vizsga
  • HKC Hunkupa és Vizsga
24
25
26
  • 06. Erzsébet Táborok, Zánka
27
28
29
30
31

Legújabb bejegyzések